Monessa kasvissa on jotenkin valoisa ruska.
Kävin ystävän pihalla ja siellä oli tällainen. Minusta tämä on aivan huippuihana, loistaa kuin valosarja. Täytyykin käydä tutkimassa, onko oma köynnöshortensiani enää elossa ja ottaa siitä pistokkaita moneen paikkaan. Tämä yksilö kasvaa vanhaan omenapuuhun.
Jättikokoisen puskan keskellä on kuivia oksia. Minulla ei vielä ole ollut rohkeutta raivata tietäni niitä leikkaamaan. Pitäisi olla haarniska.
Pionien ulkomuoto ei syksyllä silmiä hivele, mutta tässä amerikanpionissa on sentään jotakin väriä.
Kiinanpunapuu hivelee silmiä. Se vaihtaa hitaasti väriään punaruskeaksi.
Amerikanpioniksi kutsutaan usean pionilajin välisiä risteymä-siementaimia
Juhannusruusu Rosa spinosissima 'Plena'
Kiinanpunapuu Metasequoia glyptostroboides
Köynnöshortensia Hydrangea anomala ssp. petiolaris
Loistojasmike Philadelphus lewisii 'Tähtisilmä'
Lännenpagodikanukka Cornus alternifolia
Tarha-alppikärhö Clematis Atragene-Ryhmä
Minä ihmettelin meillä pihassa pioneja, joista toinen oli vieressä aivan ruskea ja toinen aivan vihreä.
ReplyDeleteKiinanpunapuusi on nätti!
Pioneissa tuntuu olevan isoja eroja. Monet ovat lähes mustanpuhuvan tummanruskeita, aika hienoja ja vähän pelottavankin näköisiä.
DeleteIhmeellistä, nyt illansuussa huomasin kiinanpunapuussa pientä punerrusta tai oranssinsuuntaista sävyä. Täytyy katsoa huomenna paremmassa päivänvalossa, minkä värinen se onkaan. Ruska vain kehittyy päivä päivältä hienommaksi, ihanan loppufanfaari kasvukaudelle.
Aika jännää tuon köynnöshortensia hento ruska, meillä se on aivan keltainen - keltainen peitto kiviaidan päällä! Pioneilla meilläkin väri vaihtelee paikasta riippuen joko ihan vihreä tai sitten ruskea. Ruskan kehittyminen on niin kaunista!
ReplyDeleteNyt tuli mieleen, että minäkin olen useimmiten nähnyt kirkkaankeltaisia köynnöshortensioita. Olisiko tuo kasvupaikan varjoisuus sitten syynä, tai laiha maa, tai jokin muu asia. Tai sitten väri vielä kehittyy. Ruskan kehittymistä on ilo saada seurata!
DeleteMinä olen ihaillut omien pionien syysväriä. White wings ja vieressä Immaculee. Niistä tuli aivan ihanan tummanpunaiset useammaksi viikoksi. Sarah talon toisella puolella muuttui sen sijaan kellanvihreäksi.- terkuin pienen pihan Tuija
ReplyDeleteTummanpunainen pioni, nyt en muista, olenko sellaista syysväriä niissä edes nähnyt. Sehän on aivan upeaa!
DeleteHailakatkin ruskavärit on kivoja ja tykkään tuosta valoisasta köynnöshortensian väristä myös. Juhannusruusuja kun kasvaa etelän puolella taloani montakin, niin niissä on kivaa se, että niiden lehdet erottuvat koko vuoden muusta vihreästä; välillä ne näyttävät aika sinisiltä, niistä löytyy jossain vaiheessa violetinkin punaisia lehtiä ja nyt parhaillaan ne näyttävät tuollaiselta ruosteen sekaiselta. Ransu on osannut asettua vastavärisen pensaan eteen komeilemaan!
ReplyDeleteMerja
Juhannusruusu on kyllä koristeellinen. Niiden kiulukatkin ovat nättejä tummia pallukoita. Ransu-pallukan väri sointuu hienosti ruusupuskan syysväriin.
DeleteJuuri eilen katselin köynnöshortensiaa, kuinka siinä on parhaillaan monia eri värejä: keltaisesta täysin vihreään. Varmaan se muuttuu jokavuotiseen tapaansa kokonaan keltaiseksi.
ReplyDeleteJuhannusruusu taasen on osittain jo pudottanut lehtensä. Joissakin varsissa on voimakkaan punaisia lehtiä ja iso osa myös ruskeita. Kasvin sijainnilla on iso vaikutus ruskaväreihin.
Tykkään oikeastaan lähes kaikista ruskaväreistä. Saa olla voimakasta punaista, oranssinkeltaista ja hailakkaa vaaleaa sekä vihreää joukossa. Luonnossa värien sekamelska on kekseliäämpää, kuin taiteilijan siveltimestä luotu.
Ihana Ransu puuhkahäntineen ja villapöksyineen esittelee somasti ruskavärejä.
Köynnöshortensia on tosi kaunis kaikkina vuodenaikoina. Minun pitääkin aktiivisesti nyt miettiä sille kasvupaikkaa. Olen istuttanut sen maanpeittokasviksi vanhan navetan taakse kivikkoon, missä se on aina kitunut ja kärsi viime vuonna navetan kengityksessä. Olen joskus ottanut siitä pistokkaan saarnen juurelle, mutta en ole löytänyt sitä sen jälkeen. Täytyy nyt tutkia, onko emokasviakaan enää.
DeleteKerron Ransulle kehusi, hän pörhistyy entisestään.
Vaikka jossain vaiheessa tuntui jo siltä, että ruska jää yhtä vähäiseksi kuin viime vuonna, olemmekin saaneet nauttia ihanista väreistä. Yksi sykähdyttävimmistä keltaisena loistajista on ollut juuri köynnöshortensia. Kymmenisen vuotta sitten istutin niitä neljä. Silloin piha oli uusi ja varjoa vasta vähän. Kaksi tainta istutin isohkon kiven varjon puolelle. Kumpikin sai oman kivensä, kiviä kun oli noussut hyvin maasta rakennusvaiheessa. Kolmas jäi kivensä aurinkoiselle puolelle ja neljäs sai sijansa metsään ison männyn juurelle. Metsäyksilöä ovat metsäkauriit kurittaneet. Se on juuri ja juuri hengissä, mutta ei ole koskaan kukkinut. Kasvukin on ollut vähäistä. Auringossa kasvava voi vähän paremmin ja peittää vähän kivensä kylkeä, mutta ei ole kukkinut. Isojen kiviensä varjon puolelle istutetut juroivat muutaman vuoden, mutta nyt voivat hyvin ja ovat jo peittäneet hienosti kivensä kokonaan. Ne ovat kasvaneet sekä pituutta että leveyttä. Varsinkin toinen kukki tänä kesänä runsaasti. Nyt kiinnostuinkin kovasti mainitsemastasi pistokaslisäyksestä. Versojen latvojahan näistä löytyisi vaikka kuinka. Onnistuisikohan yritys parhaiten kesällä puutumattomilla versoilla?
ReplyDeletePionit ovat aika hauskoja. Siinä missä yksi laji ruskettuu, toinen säilyy pitkään vihreänä ja kolmas loistaa punaisena. Lännenpagodikanukka oli uusi tuttavuus, mutta vaikuttaa tosi mielenkiintoiselta.
-Mummopuutarhuri
Totta, tämä on hieno ruskasyksy täällä lounaassa ainakin. Jännä kuulla kokemuksiasi köynnöshortensiasta. Olen ymmärtänyt, että pistokkaassa pitäisi olla vähän edellisvuoden puutunutta osaa mukana + saman vuoden tuoretta kasvua, eli keski-loppukesä olisi hyvää aikaa kokeilla pistokkaiden ottamista. Köynnöshortensiasta tosin luulisi löytyvän ihan valmiiksi juuria pukanneita versoja jostain kohtaa? Sellaisen ainakin itse siirsin, tosin se ei pysynyt elossa. En varmaan muistanut kastella.
DeleteLännenpagodikanukalla olisi kaunis kasvutapa, jos kasvaisi. Se kannattelee oksiaan vaakatasossa, kuten meille liian talvenarka idänpagodikanukka.
Ahaa, pitääkin tutkia kivien varjoisia reunoja vuorimäntyjen katveesta. Jospa sieltä löytyy juurtuneita. Ja ellei, kokeilen kesällä noilla neuvoilla. Kiitos niistä.😊
DeleteKaunista. Ihanaa, miten pakkanen värjää eri kasvit erilaisiksi. Jotkin pensaat suorastaan loistavat punaisina - toiset oransseina tai keltaisina.
ReplyDeleteMukavaa sunnuntaita sinulle.
Niinpä, kasvien värejä on mukava päästä seuraamaan, sitä tuntee itsensä jotenkin etuoikeutetuksi, kun näytös on näin hieno.
DeleteKiitos, mukavaa sunnuntaita sinullekin!