Saturday 1 June 2024

Kuusi kaunista koulunsa päättäville

 Teemana vaaleanpunainen

Silkkipioni

Kukkapuskaa edustaa amerikanpioni eli lajien välinen hybridi yhdessä puna-ailakin kanssa.

Kuolanpionin kanssa kävi nolosti: huomasin, että siihen on tulossa kukka, mutta kun menin seuraavan kerran katsomaan, se oli jo pudottanut terälehtensä. 

Ystävältä saatu mahdollisesti tarhatulppaani 'Didieri'

Akileija-aika on alkanut. Tämä hempukka on japaninakileijan siementaimi.

Ehdin kuin ehdinkin näkemään 'Talvipuutarha' -jalosyreenin ensikukintaa! Ihana vaaleanpunainen unelma. Terälehdet ovat leveät verrattuna moniin muihin vanhoihin syreeneihin, ja raskaat kukinnot vähän nuokkuvat.

Sokerina pohjalla tässäkin jutussa on marjaomenapensas 'Marleena' niin kauan kuin se on täydessä kukassa. Taustalla vanhaa pihasyreeniä ja saarni, joka pääsi sekin jo lehteen, puista viimeisenä.
On kesä!


Jalosyreeni Syringa Vulgaris-Ryhmä
Japaninakileija Aquilegia flabellata
Kuolanpioni Paeonia anomala
Marjaomenapensas Malus toringo var. sargentii
Silkkipioni Paeonia wittmanniana
Tarhatulppaani Tulipa gesneriana

26 comments:

  1. Hempeät, herkät ja ihanat värit näyttävät jatkuvan siellä. Onpa kiva nähdä silkkipionin kukka. Kävin juuri viime viikolla - jostain kumman syystä vasta ensimmäistä kertaa tähän aikaan vuotta - Kaisaniemen puutarhassa ja näin mm. silkkipionin ja ruusupionin, mutta vain ruusupioni oli kukassa.
    Marleena on upea!
    -Mummopuutarhuri

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kasvieteellisissä pitäisi oikeastaan käydä kasvukaudella parin viikon välein, mutta eihän sitä oikein ehdi, jos on oma puutarha.

      Delete
  2. Herkulliset hempukat. Olen ihaillut blogissasi Marleenaa. Yllätyin, miten vaikeaa sitä on löytää myynnistä. Selasin paikan jos toisenkin, vaan ei tullut vastaan. Päädyin sitten koristeomena Aamuruskoon.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Marleenaa ei taida myydä kukaan muu kuin sen jalostaja Hongiston Taimisto. Jostain syystä se ei ole levinnyt isommille markkinoille, vaikka potentiaalia olisi. Kun hankin sen, se myytiin marjaomenapensaana, sillä sitä sen perimä on, mutta nykyään se lienee luettu koristeomenapuuksi tai purppuraomenapuuksi, kun on kumminkin risteytys.
      Aamurusko on kyllä todella ihana!

      Delete
  3. Suloinen silkkipioni. Talvipuutarha - jalosyreeni on todella kauniin värinen.
    Marjaomenapensaat ovat todella kukkaisia. Marleenaan ei varmaan enää enempää kukkia mahtuisi. Ihana. ❤️

    ReplyDelete
    Replies
    1. Marjaomenapensas kannattaa tosiaan istuttaa, jos haluaa yltäkylläistä kukintaa. Sen saa muotoiltua puuksi leikkaamalla muut versot alhaalta pois. Rungon alaosasta pyrkii kasvamaan uusia oksia, mutta ei mitenkään harmittavalla tahdilla.

      Delete
  4. Pioni tuli ja meni (ukkoskuuro) täällä. Akileija-aika edessä 🤩

    ReplyDelete
    Replies
    1. Voi ei, ukkoskuuroa ei pionin kukinta-aikaan kaivata :-(

      Delete
  5. Vaikea hahmottaa kuvasta tuota Marleenaa; onko se kokonaan kukintojen peitossa?! Mahtavaa!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Sen oksat ovat tosiaan niin täynnä kukkia, että ovat kuin kukkapötkylöitä. Edes puhjenneita tummanruskeita lehtiä ei kunnolla näy kukkien alta.

      Delete
  6. Oi, Talvipuutarha näyttää ihanalta! Samoin joka vuosi ihailen Marleena.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Talvipuutarha-syreenistä haaveilin vuosia, sillä niin monesti olin sitä ihaillut synnyinkaupungissani Helsingissä. Viimein se on omani ja nyt tosiaan kukki ensimmäistä kertaa <3
      Marleena ei petä, se on yhtä täynnä kukkia joka vuosi! Voisikin hankkia lisääkin marjaomenapensaan lajikkeita, jos niitä jostakin löytyisi.

      Delete
  7. Tuo Marleena, eikös se kuki joka vuosi näin upeasti? Talvipuutarha, sen taimea löytyy toivottavasti joskus myytävänä, tuollaisen soisin löytyvän myös omaan puutarhaani.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kyllä, Marleena kukkii yhtä runsaasti joka ikinen vuosi. Se on niin upea. Sekä Marleenaa että Talvipuutarhaa myy ainakin niiden kasvattaja Hongiston Taimisto. Se on vähän väärällä suunnalla teille, Turun läänin Koskella, mutta ei kovin kaukana Forssasta. Ehkä voit joskus piipahtaa sinne.

      Delete
  8. Aivan ihana Marleenan kukkapilvi. Sievä on akileijakin. Harmi että kuolanpioni ehti salassapäin kukkia.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kuolanpioni kasvaa niin karussa paikassa, että se on toistaiseksi tehnyt vain yhden kukan per vuosi, enkä ole onnistunut kertaakaan näkemään sitä parhaalla hetkellään :-D Se on jotenkin ihan hirveän pikainen, tai sitten olen poissa kotoa juuri silloin.

      Delete
  9. Ihania nuo pionit ja syreenit. Peurat on jättäneet ne rauhaan ?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Pihani on nykyään aidattu lähes parimetrisellä aidalla, ei syreeninkukkia muuten näkyisi. Pioneihin ne eivät yleensä koske, mutta saattavat silti katkoa kukkavarsia kokeillakseen makua.

      Delete
    2. Aivan.. viheliäitä nuo peurat ! Pääsevätkö peurat pihaasi aidasta huolimatta ? Entä tiedätkö miten marjaomenapensaat maistuu.. syövätkö myös niitä ?

      Delete
    3. Kyllä ne silti pyrkivät, viimeksi laitoin verkkoa porttiinkin, kun tulivat sen säleiden välistä, tällä kertaa pienemmät metsäkauriit kumminkin. On hankalaa, jos on molempia, kun valkohäntäpeura hyppää vielä lähes 180 cm esteen yli ja metsäkauris puolestaan mahtuu yllättävän pienestä raosta.
      Marjaomenapensas on verkon sisällä syksystä kevääseen, kuten kaikki muutkin hedelmäpuut.

      Delete
    4. Kerrotko vielä.. kun minä vasta yritän perehtyä näihin.. Että millaista verkkoa käytät puiden ja pensaiden suojaksi. Minulla juuri söivät syreenit ja pienen vaahtetan.. kukista olen jo lähes luopunut.

      Delete
    5. Minulla on monenlaista verkkoa, on jäykempää muovipäällysteistä ja sitten rimpulaa kanaverkkoa. Pääasia, etteivät ne pysty koko kasvia syömään. On harmi, että teillä on niistä riesaa niin paljon! Täällä olisi sama juttu, jos en olisi aidannut pihaa. Sekään ei mennyt kovin hyvin: ostin halvinta riistaverkkoa ja nehän pääsevät siitä läpi, suurentavat vain reikiä... niinpä sitä on pitänyt tihentää toisenlaisilla verkoilla tai pitkillä oksilla. Viimein alan olla voiton puolella.

      Delete
    6. Viheliäisiä ovat ! Mistä ostat ditä rimpulakanaverkkoa.. voisiko sitä yrittää virittää edes tomaatintaimien ympärille 🤔 viime kesänä söivät tomaatit ja taimet..

      Delete
    7. Tomaatintaimet ne tosiaan syövät oikein herkkuna, ja perunannaatit. Voi, en muista, mistä olen ostanut, tai siis mistä milloinkin, rautakaupoista. Ei kai sillä ole väliä, mistä ostaa, samanlaista se kaikkialla on.

      Delete
  10. Kivipellon Saila3 June 2024 at 08:28

    Ihanat hempukat, juuri lempisävyissäni! Kuolanpionin kukinta oli täälläkin tosi nopea, mulla on niitä kaksi ja ne kukkivat hieman eri aikoihin (täytyy muistaa poistaa taas kukkakohjat, ovat aika fertiiliä sorttia). Tuo Marleena on todella ihana! Moskovan kaunotar täällä otti talvesta hiukan nokkiinsa, sekin, vain muutama ihana kukkaterttu, onneksi vähän kuitenkin.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kuolanpionin taimi on sinulta saatu! Kun sen kukka ei kuulu lempiväreihin enkä tiennyt, mihin sen laittaisin, pistin sen oikein kuivaan ketopaikkaan, niinpä se ei ole vielä tehnyt kuin yhden kukan per vuosi. Kukinta on siten erittäin nopea :-D
      Onneksi Kaunotar kumminkin selvisi. Toivotaan, ettei toista siperiantalvea pian tule.

      Delete

Kaunis kiitos kommentista!