Mukana myös lehteen puhkeava kiinanpunapuu, lukijan pyynnöstä!
Näkymä rusotuomipihlajan ja kirsikan kukkiessa on ihastuttava.
Ihanat tulppaanit ja narsissit. Tuo vaalea röyhelötorvinen narsissi on 'Palmares', lisäksi näkyy vanhoja 'Blushing Apeldoorn' -tulppaaneja ja etualalla yksittäinen, kauniin värinen... varmaankin kolme vuotta sitten istutettu triumftulppaani 'Salmon Dynasty'. Voi se olla muutakin, jota nyt en muista. Joka tapauksessa oivallinen ruskoväri siinäkin.
Nyt aloin kaivaa nurmea pois paakku kerrallaan ja samalla mietin, että savimaalle, johon vielä valuu ylärinteestä vesi, ei pidä näin istutusaluetta perustaa... Mielessä oli Päivänpesän Katjan mainio neuvo alueen kattamisesta kasvijätteellä ja kankailla (no, vuodeksi). Jos haluan kasvieni säilyvän paremmin hengissä, perustan niille kumpareita, enkä kaiva ympäröivää nurmea alempaa istutusaluetta. Samalla ratkaisen sen ongelman, että multapaakut pitää aina roudata jonnekin, lähinnä hedelmätarhan alaosaan, jotta saan sen rinnettä tasoitettua, mutta se ei välttämättä enää kaipaa tasoittelua.
Niinpä pistin nurmipaakut ylösalaisin takaisin keoksi ja niiden päälle ison muovin, joka on ollut jonkun rakennusmateriaalin kääreenä. Sitä riitti tuohon nelikerroksiseksi taiteltuna, musta puoli ylöspäin, jotta nurmipaakkujen juuret palavat mahdollisimman hyvin ja nopeasti.
Tässä penkissä on iso huolenaihe, nimittäin Orkneyltä tuomani kerrottukukkainen mukulaleinikki on kadonnut. Sen kohdalla on notkahdus... mutta pihallani on niin paljon mukulaleinikkiä, että miksi myyrien piti se kerrottu viedä. Jos ovat tähän syypäitä siis.
Taustalla ystävältä saatu tiarella; riemuvoitto sekin, sillä nämä eivät puutarhassani yleensä viihdy. Ei tiarella, heuchera eikä heucherella. Mutta tuo yksi nyt on selvästi asettunut.
Koska punapuun alue on yhä ruskopenkkiä, täytyy kasvien värityksen sopia teemaan. Siirsin herkkunurkassa kasvavaa tummalehtistä 'Brazen Hussy' -mukulaleinikkiä tähän. Oikealla valkoisen taimilapun vieressä on viime vuonna siemenestä kasvatettu keltalehtinen isopiippo 'Solar Flair' ja mukulaleinkin takana näkyy tellima, Nilan lähettämistä siemenistä kasvatettu. Lisäksi on vihreälehtistä mukulaleinikkiä, se viihtyy tässä kevätkosteassa rinteessä. Täytyy kitkeä sitä tältä alueelta jatkossa, jotta tummalehtinen versio pääsee leviämään paremmin.
Löysin vuosikausia metsästämääni ruohokanukkaa, siis meidän luonnonmuoto, ei se kanadalainen, jota taimistoilla yleensä on, viime kesänä Särkän perennataimistolta. Se ei ole kelta/oranssi/ruskeakukkainen, mutta matalana sopii tähän penkin alle ja arvelin, että kasvupaikka sopisi sille. Sieltä se nyt versoo, jihuu!
Kitkemisurakan jälkeen paljastui matalia tulppaaneja (jotka pitäisi varmaan siirtää jonnekin matalamman kasvuston alueelle), oranssi pikkuruinen 'Little Princess' (ei vielä kuki) ja kuvan buharantulppaani 'Bright Gem'. Ihana ruskoväri kyllä, ehkä keksin näiden ympärille jotain sopivaa matalaa kasvia.
Kyllästyttääkö jo? Tämänkin kuvan eiliseltä valitsin vielä mukaan. Tässä näkyy marhanliljoja, ja minusta tuossa on nyt kahta eri... täytyy katsoa viime kesän blogijutut, mutta muistan kyllä, että istutin tähän muutama vuosi sitten kolmea eri, joista yksi, oikeastaan tumma varjolilja, siirtyi sittemmin Rohaniin (ja luojan kiitos versoo siellä, vaikka läheltä on hävinnyt yksi marhanlilja myyrän käytävään).
Samettihortensia pyysi kuvaa lehteen puhkeavasta kiinanpunapuusta. Se kasvaa pyöreän penkin keskellä, sillä penkki on tarkoitettu puun ympäryspenkiksi. Olen ennakoinut ainakin tämän asian.
Tämä on aivan ihana, pehmeäneulasinen, neulaset talveksi pudottava havupuu. Viihtyy kosteilla paikoilla ja se tuli nyt todistettua. Jääkerroskaan ei näköjään menoa haittaa. Monta vuotta tästä haaveilin ja Mustilasta pari vuotta sitten löysin.
Löysin vuosikausia metsästämääni ruohokanukkaa, siis meidän luonnonmuoto, ei se kanadalainen, jota taimistoilla yleensä on, viime kesänä Särkän perennataimistolta. Se ei ole kelta/oranssi/ruskeakukkainen, mutta matalana sopii tähän penkin alle ja arvelin, että kasvupaikka sopisi sille. Sieltä se nyt versoo, jihuu!
Tässä on muuten ihmeen hyvä maa; hiekansekainen. Tästä on muinoin johtanut tie ylhäällä metsänrajassa olevalle, jo hävinneelle talolle, siinä varmaan syy hiekan tuontiin.
Pieni syrjähyppy kivimuurin vierelle: ruusuherukan alla kukkii viimein tarhavarjohiippa, osuen nipin napin samoihin kukkakekkereihin! Ehkä tismalleen saman sävyisenä kukkivan aluskasvin laittaminen ei ollutkaan kuningasidea, sillä tuota ei välttämättä eri kasviksi edes tajua, mutta menköön.
Kuten ihana Monty Don sanoo: too much good taste is bad for you.
Näkymä ruskopenkin alueelle on ihan kiva muotopuutarhastakin, vaikka edessä on ties mitä kasaa. Nuo värit hohtavat kauas.
'Brown Sugar' -tulppaania kasvaa myös tällä puolella penkkiä, joka ei tänä talvena kärsinyt märkyydestä niin paljon kuin edellisenä, outo juttu. Vuosi sitten Austin-ruusu Crown Princess Margareta oli henkihieverissä, nyt se versoo reippaasti.
Ruusukvitteni versoo myös punertavin versoin vasemmalla. En ole varma, mitä se on, sillä se on vuosikausia sitten ostamani punakukkaisen, talveen menehtyneen kvittenin juuriversoa, eikä se ole vielä kertaakaan kukkinut. Voisi kuvitella, että se on perus-japaninruusukvitteni, mutta ruusukasveja voi tietty varttaa lähes miten vain ristiin. Kvitteniltä sen lehdet kuitenkin eniten näyttävät. Odotan jännityksellä.
Ehkä sen voisi siirtää tekemääni kumpareosaan kuivempaan paikkaan, kun se kasvualusta muhii ensin valmiiksi.
Kyllästyttääkö jo? Tämänkin kuvan eiliseltä valitsin vielä mukaan. Tässä näkyy marhanliljoja, ja minusta tuossa on nyt kahta eri... täytyy katsoa viime kesän blogijutut, mutta muistan kyllä, että istutin tähän muutama vuosi sitten kolmea eri, joista yksi, oikeastaan tumma varjolilja, siirtyi sittemmin Rohaniin (ja luojan kiitos versoo siellä, vaikka läheltä on hävinnyt yksi marhanlilja myyrän käytävään).
Ihan kuin vasta yksi näistä olisi kukkinut, ja toinen olisi mysteeri, mutta voi olla, että en vain enää muista. Palataan asiaan, kun kukkia tulee.
Pakko oli kuitenkin katsoa puutarhapäiväkirjaa: vuonna 2016 istutin tuohon tumman varjoliljan lisäksi marhanliljat 'Russian Morning' ja 'Manitoba Fox'. Viimeksimainittu ei ole vielä koskaan kukkinut, joten olen olettanut, että se on menehtynyt. 'Russian Morning' kukki ensimmäisen kerran vuonna 2020. Kärsivällisyyttä kasvattavat nämä.
Jotain on hävinnytkin, tähän täydellistä kielijänönputkea ei löydy. Toivottavasti siementaimia löytyy jossain vaiheessa. Kuvassa näkyvä poimulehti on luonnonkantaa, suosin niitä, kun niitä kerta tontilla kasvaa.
Eilen otin kuvia uusista tuotteista verkkokauppaani Elsan lempituoliin – niiden puotiin saamisessa menee hetki, tässä on hieman ruuhka-aikaa – taustalla ruskopenkin hehkua ja kaunista näkymää kylälle päin.
Ja tänään sataa! Viimein! On satanut aamusta asti, ja vaikka nyt lähes paistaa, niin kohta tulee varmaan lisää sadetta – toivottavasti. Mittariin on kertynyt jo 7 mm. Mikä onni: toukokuinen sade, joka hellii puutarhaa ja pelastaa kasvit nääntymästä kuivuuteen. Tätä on odotettu.
Vielä kuva kuistilta käsin, näkyy tuo puoliksi maalattu lattia. Ruskopenkkiä saa ihailla täältäkin samalla, kun kuuntelee sateen sulosointuja sen loristessa vesitynnyreihin.
Tämä on muuten ihan ihmeellistä, että yhtäkään tulppaania ei vielä ole tänä vuonna syöty. Ainoa kaurisvierailu oli aiemmin keväällä, kun pieni metsäkauris tuli parturoimaan hobittipenkin krookukset ja nousevat nuokkutähdikin lehdet (kukkavarsia ei siinä vaiheessa vielä onneksi ollut).
Aita todellakin kannatti rakentaa ja vuosikausien ajan sitä ähertäen parantaa, tiivistää ja korottaa – kukkia pääsee ihailemaan! Sanoinkuvaamattoman ihanaa vuosikausien taistelun, itkun ja hammastenkiristyksen jälkeen.
Apteekkarinruusu Rosa Gallica-Ryhmä 'Officinalis'
Buharantulppaani Tulipa linifolia
Isopiippo Luzula sylvatica
Japaninvaahtera Acer palmatum
Keisarinpikarililja Fritillaria imperialis
Kielijänönputki Bupleurum longifolium
Kiinanpunapuu Metasequoia glyptostroboides
Koreakärsämö Achillea ptarmica f. multiplex
Kultaherukka Ribes aureum
Kuparivaahtera Acer griseum
Marhanlilja Lilium Martagon-Ryhmä
Mukulaleinikki Ficaria verna
Poimulehti Alchemilla
Ruohokanukka Cornus suecica
Rusotuomipihlaja Amelanchier lamarckii
Ruusuherukka Ribes sanguineum
Ruusukvitteni Chaenomeles
Suvitulppaani Tulipa sprengeri
Tarhavarjohiippa Epimedium × rubrum
Tellima Tellima grandiflora
Varjolilja Lilium martagon