Saturday, 21 June 2025

Kukkivia saniaisia

 Iltapäivälehtien traditiota mukaillen otsikko on täysin harhaanjohtava. Se perustuu uskomukseen, että juhannusyönä saniainen kukkii. 

Oikeasti en nähnyt saniaisia kukassa viime yönä, mutta ehkä se johtui siitä, että nukuin sikeästi. Saniaisten vierellä kyllä kukkii. Kuvassa vasemmalla on aarteeni, kuningassaniainen – kosteikkopuutarhassa lehtosinilatvojen ja koiranputkien keskellä. 
Edessä on kirjavalehtinen keltakurjenmiekka 'Variegata'. Tavattoman kaunis, erottuu vaaleana hienosti muusta kasvillisuudesta, vaikkei kukkisikaan. Mutta siinä on nyt nuppuja, joten se meinaa myös kukkia.

Tässä kuvassa kuningassaniainen näkyy paremmin. Sen lehdissä on hieno rusotus näin nuorina.

Lauhkeammassa ilmastossa se venyy parimetriseksi. Koska viime talvi oli lauha ja kevätkesä sateinen, elän toivossa, että se kasvaa viimeinkin jättiläiseksi. Toistaiseksi lehtosinilatvat ovat korkeampia.

Parin metrin päässä, ojan sivuhaarassa, on puolestaan kuningassaniaisen punaruotinen lajike 'Purpurascens'. Tai oikeammin tuo saniaisen "varsi" on nimeltään keskisuoni.

Punerrus näkyy parhaiten nuorissa lehdissä, ja niitä on edelleen, sillä kuningassaniainen on hidas nousemaan keväällä. Se on vasta kasvun alkuvaiheessa.

Sen lähellä on helmisaniainen. Tämä ei ole vielä koskaan ollut näin rehevä! Lehdillä on korkeutta noin 40 cm. Lisäksi se on viimein alkanut levitä.

Helmisaniainen on se, jota kommentoitiin aiemmin spagettikauhan näköiseksi. Nyt lehdet ovat oienneet, ja tämän parin viikon takaisen kuvan jälkeen myös muuttuneet täysvihreiksi (tätä edellisen kuvan otin äsken).

Tässä olivat kostean paikan saniaiset.

Mutta tämä täytyy vielä laittaa: siperiankurjenmiekka 'Wealden Butterfly', sillä nämä kukat avautuivat tänään. Tämä näkyi aiemmassa kuvassa taustalla, asuu kosteikkopuutarhassa ojan reunalla. 

Oli minulla joskus kanelisaniainenkin, mutta se ei valitettavasti kauaa elänyt. Se olisi myös erittäin kaunislehtinen, kuten äsken esitellyt. Mutta lähellä edesmenneen kanelisaniaisen paikkaa sentään kukoistaa tikankontti Emil grex, mikä lohduttaa suuresti.

Kivikkoalvejuuri 'Linearis Polydactyla' on yksi kauneimmista kuivan paikan saniaisista. Sen keveys on vailla vertaa. Minulla on näitä kaksi ja ne kukoistavat vaahteran alla, puun pohjoispuolella. 
Istutin siihen aikanaan myös särkyneensydämen ja se kasvaa ja kukkii harvana näin haasteellisessa paikassa. Pidän silti sen keveydestä valtavasti enkä siirtäisi sitä suin surminkaan parempaan paikkaan rehevöitymään. Tällaisena se on minusta herkempi, luonnonkukkamaisempi.
Taustalla on tummalehtinen isopähkinäpensas 'Purpurea' (eli veripähkinäpensas). Sekään ei kasva vauhdikkaasti vaahteran viedessä mehut maasta, mutta hitaasti hyvä tulee.

Mennäänpä sitten varsinaiseen saniaistarhaan. Sen alaosasta voisin yrittää etsiä imikän ja telliman valtavien kasvustojen alle jäänyttä kuunliljaa, liekö enää elossakaan. En ole sitä vielä tänä vuonna nähnyt, mutta eipä tuolta rehotuksesta mitään näekään.
Taustalla on keltalehtinen pihajasmike 'Aureum' ja revontuliatsalea 'Mandarin Lights'.

Telliman ja imikän vieressä on saniainen, jonka olen ostanut aikanaan Hollannista ja sen piti olla soreahiirenporras 'Lady in Red'. Olen alusta asti epäillyt, etten saanut oikeaa lajiketta, sillä noita keskisuonia ei hyvällä tahdollakaan voi kutsua punaisiksi. 
Onhan tämä oikein soma saniainen silti. 

Japaninhiirenporras kasvaa kahdessakin paikassa, vaikka se on aina hyvin pieni – myös tänä sateisena alkukesänä – olen silti molemmista ylen onnellinen.

Ylempänä, lahoavan saarnenrungon edessä, kasvaa soreahiirenporras 'Victoriae'.

Ja sen serkku, Percristatum-ryhmän soreahiirenporras. Kummallakin on hauskat hörselöt lehtilapojen päissä.

Vieressä on myös jouluhärkylä. Sen edessä on tiarella 'Pink Skyrocket'.

Laitetaan vielä päivän kuva 'Mandarin Lights' -atsaleasta niin kauan kuin se on vedossa.

Loppuun vielä iloisia uutisia vanhan talon itäpäätyyn tekemästäni kivipengerryksen istutuskolosta. Ensinnäkin rotkolemmikki 'Caucasian Carpet' viihtyy ja on levinnyt vähän joka suuntaan. Sen takana, oikealla kiven edessä, näkyy mahoniasaniainen, joka on hyvin talvenarka. Sen pitäisi kestää korkeintaan –10 asteen pakkasia. Onneksi talvi oli leuto, suojasin sen kyllä.
Kauempana on tarha-adiantumi, jonka olen saanut viihtymään viimeinkin. Siitä vasemmalle on soreahiirenporras 'Dre's Dagger' ja sikkiminesikko edelleen elossa pari vuotta istuttamisen jälkeen, vaikkakin hyvin pikkuruisena ja kituliaana. Turha kai odottaa koskaan sen kukkivan, mutta hyvä, että on elossa – se on jo paljon enemmän kuin mihin kaikki muut aasialaiset esikot ovat pystyneet.

Jotta totuus ei unohtuisi. Puutarhani on ihan hirveä rehotus. Pengermän takana alkaa hedelmätarhan rinne. Vedin sen eilen nurin viikatteella, oli lähes vyötärönkorkuista nokkosta, heinää, ohdaketta ja keltamoa, kuten kuvasta näkyy.
Ehkä vielä joskus tuokin seutu on siistimpää, toistaiseksi en parempaan pysty kuin kerran kesässä viikatoimiseen. Siinä olikin mukava juhannussiivous; tuli sopivasti hiki ja nälkä, ja sitten naapuri kutsui syömään kolmen ruokalajin herkkuaterian.
Mukavaa ja sopivaa juhannuksen jatkoa sinnekin!


Helmisaniainen Onoclea sensibilis
Imikkä Pulmonaria
Isopähkinäpensas Corylus maxima
Japaninhiirenporras Athyrium niponicum
Jouluhärkylä Polystichum acrostichoides
Kanelisaniainen Osmundastrum cinnamomeum
Keltakurjenmiekka Iris pseudacorus
Kivikkoalvejuuri Dryopteris filix-mas
Koiranputki Anthriscus sylvestris
Kuningassaniainen Osmunda regalis
Lehtosinilatva Polemonium caeruleum
Mahoniasaniainen Cyrtomium
Pihajasmike Philadelphus coronarius
Revontuliatsalea Rhododendron Northern Lights -ryhmä
Rotkolemmikki Brunnera macrophylla
Sikkiminesikko Primula sikkimensis
Siperiankurjenmiekka Iris sibirica
Soreahiirenporras Athyrium filix-femina
Särkynytsydän Lamprocapnos spectabilis
Tarha-adiantumi Adiantum pedatum
Tellima Tellima grandiflora
Tiarella Tiarella
Tikankontti Cypripedium

21 comments:

  1. Saniaiset ovat kyllä upeita. Kuivan pihan omaavana pitääkin perehtyä nyt paremmin noihin kuivissa oloissa pärjääviin. Varjoisessa päädyssä kituuttaa ystävältä saatu kotkansiipi. - terkuin pienen pihan Tuija

    ReplyDelete
    Replies
    1. Täälläkin kotkansiipi kuoli, ostin kerran taimen. Mutta kannattaa kokeilla hiirenportaita ja kivikkoalvejuuria, niistä löytyy kauniita lajikkeitakin, tai sitten ihan luonnonmuotoja.

      Delete
  2. Spagettikauhasta on kuoriutunut kaunotar😍Kaiken kaikkiaan oikein mielenkiintoinen saniaiskierros. Niillä on hauskoja ja hassuja nimiä!
    Jouluhärkylä, hmm...tulee mieleen ehkä ensimmäisenä himmeli😅Kuka näitä nimiä oikein keksii?!
    'Mandarin Lights' 🧡Kiitos lähikuvasta, se on niin nätti!
    Mukavaa juhannusviikonlopun jatkoa!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Saniaisten nimet ovat lähes yhtä hauskoja kuin hyönteisten! Hihii, himmeli.
      Kiitos, samaa sinulle, aurinkoista sunnuntaita!

      Delete
  3. Päätin käydä katsomassa muiden bloggaajien kuvat ja sanomassa heippa ja hyvää juhannuksen jatkoa!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kiitos, samaa sinulle ja naskalihampaalle!

      Delete
  4. Noin paljon eri saniaisia! Aina ihmettelen, kun esittelet jonkun kasvin eri muotoja, että mihin Sinulla kaikki kasvit mahtuu! Kuinka iso maa-alue Sinulla oikein on käytössäsi? Täytyy olla iso, kun sinne mahtuu niin paljon kaunista, niin paljon kaikkea eksoottistakin.

    ReplyDelete
    Replies
    1. On tämä sen verran iso tontti, että kaikkea en tosiaan pysty hoitamaan, kun kiviseen rinteeseen ei ruohonleikkurillakaan voi mennä. Mutta ei tämä nyt hirveän iso kumminkaan ole, keskellä kylää kun asun.

      Delete
  5. Saniaisenvihreä on ihan oma värinsä ja ne erottuvat aina kivasti muusta vihreästä. Kuningassaniainen on erityisen hienon värinen.
    Älä huoli suuren tontin rehotusnurkkauksista. Minä esittelen sellaisia ihmettelijöille ”luonnonsuojelualueina”. Ja hienoa, että on vielä mahdollisuus ottaa uutta aluetta puutarhoitavaksi erikoisuuksille, joiden mahtava aarreaitta sinun puutarhasi on. Parasta ihan, että tuollaisen aarteiston saavuttaneena haluat ja olet innostunut jakamaan palstasi elämää ja kokeiluja muille!
    Hienosti kukkii ’Mandarin lights’. Minäkin olen saanut ’Adalmiinan helmen’ täpötäyteen kukkia, pari vuotta melko runsaasti pelkällä kahvinporolla lannoittamalla.
    Merja

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ihana idea tuo luonnonsuojelualue, ja se on myös totta! Yritin jättää niitä nokkosia niittämättä, joissa näkyi perhosentoukkia. Onneksi suurin perhossato on jo lähtenyt pesästä, vain muutamia toukkia löytyi, kun niitä muutamia viikkoja sitten oli satoja.
      On täällä tilaa kaikelle muulle paitsi isoille puille, kun en halua metsässä asua. Pieniä puita ja puskia on onneksi paljon ja niitä mahtuu.
      Kahvinporot onkin hyvä vinkki!

      Delete
  6. Kivipellon Saila22 June 2025 at 14:00

    Saniaiset ovat ihania ja aikanaan ihmettelin (siis silloin kauan sitten) että miten ihmeellä ihastelin saniaisia (Ukin messuilla oli ne eestiläiset niitä myymässä) mutta niin vain on, mieleni ja ihmetykseni muuttui ja onhan noita saniaisia tullut ostettua muutama. Upea tuo kuningassaniainen ja jos se saa vielä korkeutta lisää, tulee siitä uskomaton tunnelma! Saniaiset lehtien monimuotoisuus ihastuttaa kovasti jo luonnonlajeista, meillä on mökillä paljon kallioimarretta ja tykkään siitäkin! Mutta voi mikä ihastuksen lähde tuo sinun tikankontti, voisitko siitä kirjoittaa lisää! Minulla on yksi ja kaksi ostin lisää, mutta tuo sinun taitaa olla luonnonlaji! Tikankontit ja kämmekät ovat todella ihania!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kivipellon Saila22 June 2025 at 14:02

      ...siis ihastelit saniaisia, korjaus tuohon alkuun! Puhelin taas kirjoittelee omiaan!

      Delete
    2. Kaikkea sinäkin muistat :-D En yhtään muistanut, että Ugissa nähtiin, tai itse asiassa nyt saatoin yhtäkkiä muistaakin... se taisi olla Vakka-Taimen myyntipöydän ääressä, yllätys yllätys!
      Saniaisissa on niin paljon monenlaisia kauniita, kallioimarrekin on todella ihana, yksi lemppareistani luonnonsaniaisista. Ja sitten on ihanat raunioiset, joita täällä kasvaa kalkkikaivoksilla aika paljon.
      Voi, tikankontista ei ole paljon kirjoitettavaa, en tiedä niistä mitään ja tuonkin kasvin sain lahjoituksena. Se ei ole luonnonlaji, vaan risteymä, jonka "lajikenimi" on Emil grex. Minua on joskus valistettu, että orkideoilla ei ole lajikenimiä. Grex-nimi kertoo risteymän vanhemmat, tässä tapauksessa ne ovat lehtotikankontti (Cypripedium calceolus) ja pohjoisamerikkalainen Cypripedium parviflorum var. parviflorum.
      Kämmeköitä olisi ihana keräillä, valitettavasti maariankämmekät eivät ole viihtyneet. Luonnostaan pihassa onneksi kasvaa valko- ja keltalehdokkia.

      Delete
  7. Traditiota juhannusyönä kukkivista saniaisista en ole koskaan kuullutkaan. Mikä ei tietenkään tarkoita, etteikö sellaista traditiota jossain päin maatamme olisi. Sinulla on laaja kokoelma erilaisia saniaisia ja niillä kaikilla hienot nimet. Mikä sinua saniaisissa eniten viehättää? Ei taida olla kovinkaan paljon kasveja, joita et keräile.
    Tikankontti Emil grex on varsin hauskan näköinen ja hienon värinen.
    Anonyymin tapa kutsua "puskanurkkia" luonnonsuojelualueiksi onkin oikein kannatettava ja käyttöön otettava idea. Kokeilen heti tiistaina kylään tulevan vieraan esittelykierroksella.

    ReplyDelete
    Replies
    1. En minäkään sitä ollut kuullut, mutta joskus tuli jossain vastaan tämmöinen kansanuskomus. Juhannusyössä on kyllä taikaa, joten mikä ettei.
      Minua kiehtoo saniaisissa niiden kauneuden lisäksi pitkä historia. Ne ovat peräisin ajalta, jolloin kukkia ei vielä ollut olemassakaan! Eikö ole ihmeellistä. Saniaiset ovat muodostuneet 400 miljoonaa vuotta sitten. Kukat alkoivat kehittyä 65 miljoonaa vuotta sitten. Ja ihmiset reilu pari miljoonaa vuotta sitten.
      Eikö pistä miettimään! Ja kunnioittamaan kasveja.

      Ihanaa, aletaan käyttää tuota luonnonsuojelualue-nimitystä, se on mainio. Ja toinenhan on tietysti työmaa tai kehitteillä oleva alue, niitäkin on aina.

      Delete
    2. Totta. Kasvimaailman dinosauruksiahan saniaiset ovat.

      Delete
    3. No totta. Ja toisin kuin dinosaurukset, yhä elossa.

      Delete
  8. Tämä oli mukavan kattava kooste saniaisista ja muustakin oikein mielenkiintoisesta. Saniaisissa ja alvejuurissa on monia kiehtovia lajikkeita. Taas löytyi monta vaihtoehtoa, joita hankkia kun jatkan tammenalusen uudistamista.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Uusia saniaisia on mukavasti löytynyt Mustilan taimipäivästä, ehkä sinulla ei ole sinne kovin pitkä matka. Ihanat Linearis Polydactylat löysin aikanaan Plantagenista, ja niitä siellä näkyi useana vuotena, mutta valitettavasti kauppaa ei enää ole.

      Delete
  9. Saniaisissa on jotain erityisen kiehtovaa. Muistan tämän jo lapsesta, kun metsäretkillä näki usein ympäristön vihreydestä selvästi erottuvan kotkansiipisaniaisen, alvejuuren tai kallioimarteen. Oman metsänpohjatontin yhdellä kulmalla kasvaa alkuperäistä rehevää sananjalkaa. Tykkään siitä kovasti, mutta joudun kyllä vuosittain rajoittamaan sen kasvua. Tämä laji kasvaa hyvin luonnonvaraisten pihlajien alla varsin kuivassa paikassa. Erikoisin saniaiskokemus on vaellusreissulta Lapista Pyhäjoen laaksosta. Edellisen vuoden ruskeat, pystyyn kuin talventörröttäjiksi jääneet kotkansiivet olivat kiertyneet ja punoutuneet hienoksi koripunokseksi. Ympärillä kasvoi samaan aikaan jo uuden kasvukauden laaja ja rehevä saniaislehto. Tunturinhuiputusten rinnalla tämä oli ainutlaatuinen ja mieleen syvälle painunut näky. Ja onhan siitä kuvamuistojakin :)
    -Mummopuutarhuri

    ReplyDelete
    Replies
    1. Totta, saniaiset ovat ihmeellisiä ja lapsi huomaa yksityiskohdat.
      Sananjalka on kyllä hieno, se luo mystisen tunnelman.
      Oli varmasti upea näky nuo kotkansiivet Lapissa!

      Delete

Kaunis kiitos kommentista!