Friday 27 November 2015

Joulumarkkinoille

Huomenna ja sunnuntaina pidetään taas perinteiset Hvitträskin joulumarkkinat, joihin osallistun nettikauppani Elsan lempituolin kanssa. Tämä kuva on viimevuotisilta markkinoilta. Tunnelma Gesellius-Lindgren-Saarisen entisessä arkkitehtitoimiston ateljeessa on ainutlaatuinen.

♕ Markkinat pidetään 28.–29.11.2015 klo 11–17. Sisäänpääsy on ilmainen. Tervetuloa! ♕

This weekend the traditional Christmas fair will be held again at Hvitträsk arts & crafts home and architecture studio in Kirkkonummi. I'm participating with my web shop.


Pyydettiin lisää käsitöiden esittelyjä. Läheskään kaikkea en muista kuvata. Talvikaudella teen aina jonkin verran näitä neuletakkeja tilauksesta, näitä tilataan nettikaupastani. Langat ovat ystävien lampaista ja kehruutan ne itse. Malli on omasta päästä, kun vuosia sitten näin tuon kivan ruutukuvion jossakin lehden kuvassa. Tämä takki on myyty, markkinoille minulla on valmiina vain joitakin lasten kokoja.

Sen verran kuin olen ehtinyt, olen neulonut kalastajanhanskoja ja lapasia sun muita pieniä neulomuksia. Lisäksi myynnissä on villalankaa sekä lampaan väreissä että kasvivärjättynä, kuvassa taustalla on punapuulla saatua ruskeaa.


Kotona kukkii ihana keväänvihreä 'Evergreen' -ritarinkukka, ystävän istuttama ja antama. Kevätihmisen paras joulukukka muistuttaa keväästä, minkä lahjan antaja osasikin arvata.
Iloista kevään odotusta kaikille muillekin!

Ritarinkukka – Hippeastrum

Saturday 21 November 2015

Käsityö esittelyssä


Minulta tuppaavat unohtumaan valmistuneiden käsitöiden esittelyt. Muistan jopa kuvatakin, mutta sitten on aina tärkeämpää asiaa, kuten puutarhan kukkia. Nyt niitä ei ole, niinpä saan esiteltyä tämän keväällä valmistuneen puseron. Huomaa kuvien ihana keväinen valo.
Mallineuleena on kolmen silmukan pikapalmikkoa (vai miksi sitä kutsuisi: joka 4. kerroksella vedetään ensimmäinen silmukka kahden seuraavan yli ja seuraavalla luodaan keskelle uusi silmukka). Helman tein jälkikäteen niin, että se laajenee alaspäin. Se on takaa hieman pidempi, vaikka palmikko-osuus on edestä vähän pidempi... epämittaajan neulomuksia... Lanka on Novitan Sädettä.


Better late...
I'm a bit behind in presenting finished knits... these photos are from April. Note the enchanting spring light! Sooo missing it!

Linssilude: voitko kuvata muakin?

Wednesday 18 November 2015

Marraskuun tuhinaa

Hei! Eipä tässä muuta asiaa kuin että täällä tuhistaan. Tähän postaukseen innoitti Ennan kenkälaatikossa -blogin postaus ihanista tuhisevista punaisista norjalaispojista, käypä kurkkaamassa täällä.
Meille ei kuulu mitään uutta, opetushommani jatkuvat ja nyt on vähän joulukiireitäkin, kun joulumarkkinat lähestyvät ja nettikauppaan on tullut mukavasti tilauksia. Pojat pääsevät silloin tällöin valjaissa ulkoilemaan tihkusateeseen, jos haluavat.

Tutkielma karvavarpaista ja masu-untuvista. Mukana myös hännänpää ja hieman rintakarvoja.


Parvekkeella on tunnelmallista, siirsin jo joulukuusen (joka on koristeltu vaaleanpunaisin pikku ruusuin, latvassa on keväänvihreä helmi) esille.

No news
.. is good news. I'm a bit busy teaching landscape students and can't get home to the island very often. Hence it feels like there is nothing to report. Also, there is hardly any daylight for photographing!

Wednesday 11 November 2015

Marraskuvia


Mutapuutarha on täyttynyt vedellä. Oli hassu lokakuu, kun mutapuutarha oli kuivana! Nyt kirjosorsimot ovat asianmukaisesti varpaat vedessä.

Normal November
It was a funny October, my bog garden was dry! Now it is soggy as it should be in the autumn. So far the autumn has been phenomenally rainless.


Mutapuutarhan lähistöllä Rohanissa haisujouluruusu näyttää upean rehevältä. Olisiko siihen tulossa kukkia ensimmäistä kertaa? Laitoin suojahäkkyrän kasvin päälle, jotta nuppuja ei syötäisi.


Jouluruusut ovat kauniin vihreitä loppusyksyn puutarhakasveja, mutta niiden vika on se, että niitä syödään hanakasti. Vaaleajouluruusut on kaluttu lähes maan tasalle. Sormustinkukkien lehtiruusukkeet ovat myös raikkaan vihreitä, ja niitä ei kukaan syö! Taustalla on hopeanharmaa välimerenmaruna, se pitää vielä suojata siinä vaiheessa, kun pakkaset alkavat.

Marraskuun tilannekuva. Nurmelta silppusin lehdet ruohonleikkurilla, mutta kukkapenkkeihin ne saavat jäädä talvisuojaksi, jos pysyvät tuulessa. Kasvillisuus sitoo ainakin osan lehdistä paikoilleen ja hyvä niin.
Ruskeat varret edessä kuuluvat jalopähkämölle, se on yksi kauneimpia pystyyn kuivuvia kasveja mielestäni. Reunus-puksipuuaita on ihanan vihreä.


Haisujouluruusu – Helleborus foetidus
Jalopähkämö – Stachys macrantha
Kirjosorsimo – Glyceria maxima 'Variegata'
Puksipuu – Buxus
Sormustinkukka – Digitalis
Välimerenmaruna – Artemisia arborescens

Sunday 8 November 2015

Syysväriä

Joissakin puissa ja puskissa on vielä lehtiä. Marjaomenapensas 'Marleenassa' on marjatkin.

Autumn colour
Most of the leaves have fallen, but there are some specks of colour!


Kirsikkaluumu 'Nigra' on myös upean värinen.


Tavallisissakin kirsikkapuissa on vielä ihanan keltaiset lehdet, mukana häive punaista.

Muuten ei enää lehtiä olekaan. Japaninvaahtera (verkon sisällä) on ruskistanut lehtensä ja saarnet ovat pudottaneet ne jo kokonaan.

Täytyy katsoa yksityiskohtia. Orjanruusun kiulukat ovat upeita, pensaan kaarevaoksainen muoto tulee taas esiin näin syksyllä.


Jotkut asterit ovat vielä kukassa. Tämä on Raakkilan kantaa oleva matalahko asteri.


Syysasteri 'Royal Ruby'.

Tarhamyrkkylilja 'Waterlily'.


Syysmyrkkylilja 'Alboplena'.

Murattisyklaami oli kaikessa hiljaisuudessa tehnyt kukan, joka ehti puhjeta ja lakastua, kun olin poissa kotoa. Kyllä lakastunutkin kukka ilahduttaa, ja näin paljon tuoreita lehtiä myös!


Hopeatäpläpeippi on aivan ihana syyskasvi. Lajike 'Aureumilla' on kellanvihreät lehdet ja se jaksaa kukkia yhä vain!


Silti täytyy myöntää, että syys on saapunut saaripalstallekin.

Sateetkin ovat viimein alkaneet. Myyrästäjän töppöset.

Eilen satoi oikein kunnolla, ja tänäänkin jossakin vaiheessa. Oikein hyvä vastaistutetuille kasveille ja kaikille muillekin, sillä vielä eilen aamulla istuttaessani maa pölisi lapion syvyydeltä asti.
Iloista uutta viikkoa!


Hopeatäpläpeippi – Lamium maculatum
Japaninvaahtera – Acer palmatum
Kirsikkaluumu – Prunus cerasifera
Marjaomenapensas – Malus toringo var. sargentii
Murattisyklaami – Cyclamen hederifolium
Orjanruusu – Rosa dumalis
Saarni – Fraxinus excelsior
Syysasteri – Aster novi-belgii
Syysmyrkkylilja – Colchicum autumnale
Tarhamyrkkylilja – Colchicum Speciosum-Ryhmä

Saturday 7 November 2015

Päivän puuhat


Istutin lisää pensasaitaa. Eilen istutin kymmenen metriä ja taimista riitti vielä pieneen pätkään toisaallakin. Tämä on samaa lajia kuin istutin keväällä: euroopanpyökkiä. Se pitää lehtensä talvellakin tammen tapaan, ja tuottaa ihastuttavan lämpimänruskean elementin talviseen pihaan. Peurat eivät syö pyökkiä, joten toivon todella saavani tästä parimetrisen peura-aidan.

Today's work and play
I have continued the beech-hegde project that started in the spring. This time the other end of the plot got a hegde. I so love the warm brown appearance of a beech hedge in the winter. The problem is that no Finnish nursery sells bare-root beech whips, so they must be specially ordered from Holland. Beech is only hardy here in the south-west.


Onko kukaan koskaan huomannut, että koivullakin voi olla silmä?


Tarkkailun kohteena oli pikkuveli.


Päivä oli tuulinen, joten hepulin ainekset olivat kasassa.

Sitten alkoi rankkasade. Täydellisesti istuttamisurakan päätteeksi. Vietin lukuhetken pasuunapuun alla pelargonien ja huone-esikon seurassa.
Lukuvuorossa on Kate Mortonin The Distant Hours. Olen kovasti ihastunut Mortoniin ja ilahduin, kun huomasin, että häneltä on tullut uusi kirja, The Lake House. Se on vasta saatavilla kovakantisena, joten täytyy odottaa hetki pokkarin ilmestymistä – lisäksi hankin nekin mieluiten käytettynä. Ei se mitään, hyvää kannattaa odottaa!


Euroopanpyökki – Fagus sylvatica
Pasuuna – Brugmansia

Friday 6 November 2015

Marraskuun kalenteripoika

Musti on puutarhani komistus ja kaunistus samanaikaisesti. Upea kolli, joka jaksaa sekä seurustella että vahtia. Liperi velvoittaa – ajoittain saan häneltä myös saarnan.

November Calendar Boy
Musti the Garden Panther is, at nine years, more handsome than ever!


Pantterit viihtyvät puissa.


Puutarhan esittely kuuluu myös kalenteripantterin velvollisuuksiin. Tänä syksynä istutettu upean iso pehko elefanttiheinää (lajike 'Gracillimus') on saanut kauniin syysvärin.


Anteeksi vain Musti, nyt minun täytyy esitellä kaikki muutkin kauniit koristeheinät. 'Purple Fall' -elefanttiheinä kasvaa kuivassa paikassa ja se on ollut hieman kitulias. Tänä vuonna kasvusto on jo hieman kookkaampi ja väri sen mukainen. Upea punainen!


Siniheinä on puolestaan herkullisen keltainen kuten takana oleva japaninlehtikuusikin. Valitettavasti edessä on rumennuksena syreenin suojaverkko, mutta niitä on pakko laittaa, jos haluaa syreeniensä joskus kasvavan.


Lehtikuusen kosteammalla puolella on raitamarskiheinä, aivan ihana kaarevalehtinen kaisla, jonka lehtien reunat ovat keltaiset. Kuvan alareunassa näkyy myös palmusaraa.
Ihanan värikäs marraskuu ja toivottavasti tämä jatkuukin tällaisena!

Elefanttiheinä – Miscanthus sinensis
Japaninlehtikuusi – Larix kaempferi
Palmusara – Carex muskingumensis
Raitamarskiheinä – Spartina pectinata 'Aureomarginata'
Siniheinä – Molinia caerulea

Thursday 5 November 2015

Pikahei


Tilapäinen, haasteellinen ja mukava opetustyö on pitänyt minut poissa kotoa jonkin aikaa. Kurssia on mukava vetää, mutta tänään oli eri mukava myös päästä pitkän tauon jälkeen kotiin! Pihalle päästyäni oli valitettavasti jo liian pimeää kuvien ottamiseen, hämärässä olin huomaavinani ainakin yhden syysmyrkkyliljan kukassa. Täytyy tutustua pihatilanteeseen huomenna tarkemmin.
Tässä siis vain muutama otos kotilaivamatkan varrelta ja pikainen hei, palaan huomenna pidemmin puhein asiaan!

Homeward bound
I arrived home today after a long absence. It was too dark for photographing in the garden, but I took some images along the ferry journey.