Friday 8 February 2008

Narsissinversoja näkyvissä - Daffs ahoy


Pieni katsastus pihan sipulipaikkoihin varmisti asian: kukatkin arvelevat kevään olevan tulossa. Nyt saa siis meillä ihmisilläkin olla kevättä rinnassa.
Jihuu, tahtoo päästä, vaikka vähän huolestuttaakin. Jos jälkitalvi vielä tulee, tai edes se varsinainen talvi, saavat narsissinversot kyytiä. Uudet versot puskevat kyllä maasta sitten pakkasten mentyä, mutta niihin muodostuu vähemmän kukkia. Osa siitä ravinnosta, jonka olisi tarkoitus tuottaa häikäisevä kukkaloisto, kuluu kahden verson tuottamiseen.
Maa-ja elintarviketalouden tutkimuskeskus arvelee ilmastonmuutoksen tuovan Suomelle uusia etuja, joskin haasteitakin. Uusia viljelykasveja voidaan kokeilla, jos kasvukausi pitenee pysyvästi. Samaa sopii kokeilla puutarhassa. Tänä vuonna jouluruusut (Helleborus) ovat menestyneet valtavan hyvin etelä- ja lounaisrannikon puutarhoissa ja ovat parhaillaan kukkineet jo viikkokausia. Monenlaisia aikaisin keväällä kukkivia koristepensaita, kuten taikapähkinä (Hamamelis) ja heisi (Viburnum) voidaan tätä menoa istuttaa kokeilumielessä eteläsuomalaiseen puutarhaan, josko ne asettuisivat ja menestyisivät.
Kokeiluahan se puutarhanhoito on muutenkin. Mistään ei ole takuita. Noviisin tunnistaa taimikaupassa siitä, että se yrittää tivata jotakin yleispätevää totuutta myyjältä. Kaikki riippuu paikasta, säästä, mikroilmastosta, naapurikasveista ja hoidosta. Sitten on vielä yllätyskerroin, joka ilmenee, kun kaiken yllämainitun pitäisi olla kunnossa.
Ne haasteet ovat muuten juuri niitä yllätyksiä. Sää tulee oikkuilemaan entistä enemmän ilmastonmuutoksen myötä. Kuivuusjaksot ja rankkasateet tulevat ehkä olemaan jokavuotisia ilmiöitä Suomessakin.

Daffs ahoy
The spring is definitely here. Daffodils are pushing through the ground, usually a late April sight.
It seems that February will be as wet and mild as the winter has been so far. If it finally freezes in March it's bad news for Daffs. They will pull through though, albeit with less flowers. Let's hope the climate change is here for their sake...